25-04-2019

Orona keurt de eerste fase van het Orona UE-project goed

Orona keurt de eerste fase van het Orona UE-project goed

Op 12 april hield Orona de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op het kantoor van Orona Ideo.

Naast de bekrachtiging van de jaarrekeningen voor 2018 heeft de vergadering van de coöperatie de eerste fase goedgekeurd van de drie die het Orona UE-project zullen hebben, dat erop gericht is om het bedrijf te consolideren als de enige Europese liftexploitant die kan concurreren met de vier wereldwijde multinationale ondernemingen en ook de waarden van hun coöperatieve ervaring op Europees niveau uit te breiden. 

Drie fases

In de eerste fase, die is vastgesteld voor de periode 2019-2022, streeft Orona ernaar het omzetcijfer van 900 miljoen euro en 6.000 werknemers te overtreffen, met als doel de waarden van de coöperatieve ervaring op Europees niveau in te zetten.

Sinds 2006 heeft de coöperatie een aantal relevante bedrijven verworven dat hen in staat heeft gesteld om hun aanwezigheid in Europa te versterken.

Met het Orona UE-project gaat het om het aangaan van de uitdagingen van de sector in de Europese ruimte als geheel, vooral in termen van digitale transformatie en innovatie.

De tweede fase zal worden uitgevoerd tussen 2022 en 2026. Het project zal uitmonden in een derde consolidatieperiode die eindigt in 2030. Aan deze horizon schemert een bedrijf dat aanwezig is in meer dan 14 landen, met 8.000 werknemers en omzetten van bijna 1.200 miljoen euro, met een schepping van banen in het hoofdkantoor voor ongeveer 350 mensen.

Xabier Mutuberria, algemeen directeur van Orona, zei: "De aandeelhoudersvergadering dit jaar is geen gewone. Orona heeft de basis gelegd om de enige Europese operator te worden die in staat is om te concurreren met de grote internationale multinationals."

Hij wees er ook op dat "we de grootste productiecapaciteit van complete liften in Europa hebben, waardoor we de exportstrategie van de coöperatie kunnen versterken om industriële stromen te garanderen die ons van schaalvoordelen zullen bieden voor de nieuwe uitdaging. Het Orona UE-project zal van fundamenteel belang zijn om ons te consolideren bij de belangrijkste Europese liftbedrijven, wat van invloed is op onze technologische onafhankelijkheid, de transformatie voor een digitale omgeving en het creëren van werkgelegenheid." 

Een groei van 5,10%

Vorig jaar bereikte het bedrijf 741 miljoen euro verkoopomzet, 5,10% meer dan het jaar ervoor. Op de internationale markt was de verkoopomzet goed voor 57% van de totale omzet en kwam uit op 422 miljoen euro, een stijging van 3,13% ten opzichte van 2017.

Orona boekte een brutobedrijfswinst van 126 miljoen euro; 1,37% meer dan in 2017 en investeerde 1,4% van de omzet. Aan de andere kant groeide het aantal banen van het bedrijf met 3,91% tot 5.177 werknemers en het uitgezette materiaal bedroeg in totaal 15.826, 1.828 meer dan in dezelfde periode als het jaar ervoor.

Dit is de eerste aandeelhoudersvergadering na de goedkeuring van het Orona UE-project en de fusie tussen Orona S. Coop. en Electra Vitoria S. Coop., die een gezamenlijk traject afsloot dat in 2005 werd geïnitieerd met de oprichting van de liftafdeling van de Corporación Mondragón.

Met meer dan 50 jaar ervaring is Orona aanwezig tijdens het ontwerpproces en biedt het een uitgebreide service met ontwerp, productie, installatie, onderhoud en modernisering van mobiliteitsoplossingen. Daarnaast is het een coöperatieve ervaring in permanente transformatie, wereldwijd geïntegreerd, toegewijd aan sociale, energie- en milieu-uitdagingen en die innoveert om duurzame gebouwen in ecosteden te realiseren.

Terug naar nieuws

Nieuwsarchief

Corporate communicatie

Persdossier

Informatie over Orona

Downloaden [200 kb]